Kniha kouzelných receptů
Teresa Leung
Kniha kouzelnických receptů 2.ročník Slythericlaw
Valentýnské pusinky
Ingredience:
25 dkg kouzelnické mouky
4 bílky
Pět květů heřmánku
10-15 lístků láskopušce
Příprava:
Do misky dáme 10 dkg kouzelnické mouky a jeden bílek, který důkladně promícháme s moukou proti směru hodinových ručiček. Přidáme tři květy heřmánku a opět promícháme - mícháme po směru hodinových ručiček. Přidáme 10-15 lístků láskopušce a přidáme zbytek kouzelnické mouky (to je 15 dkg) a opět zamícháme proti směru hodinových ručiček. Během míchání přidáme další dva květy heřmánku a dodáme bílky. Těsto necháme chvíli ztuhnout a později z něj vytvarujeme pusinky. Pusinky také můžeme dobarvit zabarvovacím kouzlem.
Sladká tečka večera
Ingredience:
kouzelnické fíky trhané při západu slunce
sladký a černým lesem vonící med
trpasličí mandle
Příprava:
Fíky odpeckujeme a do takhle připravených fíků dáme oloupané trpasličí mandle, ale pozor, musí to být jen ty největší kousky, které prošly výběrovým testem. Poté takto nacpané fíky obalíme ve slaďoulinkém medíku a dáme na rozpálenou mudlovskou pánvičku. Fíčky smažíme na oleji cca 5 minut. Necháme vychladnout a huráááááá na ně. Lze podávat v jakémkoli množství, nejlepší je ale jíst je ve dvou při svíčkách. Bude to sladká tečka za vaším náročným čarodějnickým dnem.
Dobrou chuť...!
Banánoví bubáci
Ingredience:
4 banány
1 sáček dětských piškotů
200 g čokolády na vaření
Příprava:
Banány oloupeme a nakrájíme na cca 2 cm dílky, rozpustíme si čokoládu.
Vezmeme párátko nebo ozdobné špejle na jednohubky a napíchneme kousek banánu a piškot, celé to namočíme v čokoládě a dáme na chvilku do lednice (v chladném období můžeme dát ztuhnout na balkon).
Tip:
Po namočení v čokoládě pokládáme na pergamenový papír, jde to po ztuhnutí krásně přendat na tác.
Čarovný rychlokoláč
Ingredience:
2,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek krystalového cukru
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
1 celé vejce
1 prášek do pečiva
2 polévkové lžíce kakaa
Příprava:
Ve větší míse rozmícháme mouku, cukr, olej, vejce a prášek do pečiva.
Necháme asi tak hodinu nakynout a potom toto těsto rozdělíme na 2 půlky.
První polovinu nalejeme do formy na bábovku a do druhé poloviny vmícháme ještě kakao s mlékem. Tuto směs nalejeme na 1. polovinu těsta.
Potom celou formu strčíme na 25 - 35 minut do trouby a pečeme na 180°C.
Po vytažení necháme vychladnout, posypene moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Počet porcí si netroufnu odhadnout.
Dortíčky od bradavických střítků
Ingredience:
Na dortíky
20 dkg másla
36 dkg hladké mouky
20 dkg cukru
18 dkg ořechů
trocha skořice
1 celé vejce
Na nádivku
3 žloutky
6 lžic mléka
1 vanilkový cukr
15 dkg másla
2 lžíce rumu (jen pro jedlíky od 18 let výš)
Příprava:
Nejdříve vyrobíme malé dortíčky. Všechny dortíkové ingredience smícháme v jednu hmotu, a tu vyválíme na vále. Potom vezmeme vykrajovátko a vykrajujeme z těsta kolečka, srdíčka, kytičky.... no prostě kdo co chce. Dáme do trouby na 200°C a pečeme 20 - 30 minut do růžova.
Mezitím si připravíme nádivku. Smícháme žloutky, mléko, máslo s vanilkovým cukrem a přilijeme trochu rumu. Necháme chvíli stát.
Pak vytáhneme dortíky z trouby a po vychladnutí plníme tímto způsobem: vezmeme jedno kolečko (srdíčko, kytičku...), natřeme ho nádivkou a navrch přilepíme další kolečko. Potom dortíky naskládáme na tác nebo talíř a necháme schnout. Kolik dortíků z tohoto těsta stvoříme? Něco kolem 50 kusů.
Tyto dortíky doporučuji jako sladký zákusek ke kávě.
Polévka cloumovák
(jojo, tak tato polívčička se v naší rodině používá, pokud se chceme během nemoci postavit na nohy)
Ingredience:
Zaběhneme do Kvokákova a vybereme si pěknou slípku. Doma si holt budeme muset poradit se škubáním peří, ale pokud poprosíme mamku, možná použije odpeřovací kouzlo. Pokud máme domácí zahrádku, máte vyhráno, vytrhneme pár krásných mrkviček, bulvu celeru a nějakou tu petržel. Pozor, nesplést si to zelené s mandragorou, mělo by to nedozírné následky.
Příprava:
Do velkého kotle dáme dostatečné množství studené vody! Nutná studená, aby byl vývar jaksepatří silný. Vložíme do něj sehnanou oškubanou slípku a nakrájenou zeleninu na kostičky. Kotlík pěkně zahřejeme na bod varu a několik hodin necháme polévku vařit (nejlépe na hranici bodu varu - takzvaně táhmout). Až bude masíčko odpadávat od kostí, máme vyhráno. Maso obereme, nakrájíme na kousky a vložíme zpátky do silného vývaru. Vezmeme česnek. Pár stroužků rozmačkáme do polévky, naložíme do mističky a posypeme čestvou petrželovou natí. Pak už mažeme za marodem, aby si dal pár lžic tohoto živatabudiče.
Čarodějný toast s dračími játry
Ingredience:
několik (nejlépe 10) toastových chlebů (nejlépe světlého)
máslo
0,5 kg dračích jater
2 papriky
1 okurek
trochu oleje
Příprava:
Jako první věc nalijeme olej na větší pánev a necháme mírně osmahnout toastové chleby. Poté je vyjmeme z ohně a potřeme mírně máslem. Předem si nakrájíme dračí játra (ani nemusí být celé 0,5 kg), a ta dáme na pánev, kde se smažil chléb (drobečky nevadí, někdy fungují jako strouhanka :-)). Opět mírně osmažíme a přesypeme na talíř. Na každý toast dáme přibližně jednu polévkovou lžíci jater. Po tomto kroku si nakrájíme papriku na nejmenší kousky a opět dáme jednu lžíci na každý toast. Nakonec si nakrájíme na plátky okurku a přiložíme tak dva plátky na jeden toast. Poté přidáme ke každému chlebu ještě jeden a je hotovo :-) .
Doba vaření: 1, 5 - 2 hodiny normálního středoevropského času
Počet porcí: záleží jen na Vás, protože recept se dá upravit. Dle předlohy vydá na pět lidí
Niceský salát
Salát z okolí Nice na jihu Francie, můj oblíbený, obvykle je podáván jako předkrm, ale já ho raději jím jen tak.
Ingredience:
1 omytý a oloupaný hlávkový salát
200 g malých nových brambor, uvařených, vychladlých a rozkrájených na půlky
200 g očištěných zelených fazolových lusků, blanšírovaných 4 minuty
1 malá oloupaná cibule, nakrájená na tenoučké plátky
3 odjádřená rajčata, nakrájená na dílky
60 g vypeckovaných černých oliv
50 g okapaných konzervovaných ančovičkových plátků, rozkrájených na půlky
200 g okapaného a rozebraného tuňáka v oleji
2 natvrdo vařená oloupaná vejce, nakrájená na čtvrtky
2 lžíce sekané čerstvé petrželky
100 ml panenského olivového oleje (zde bych poprosil ho koupit, ten z hůlky trochu kazí celkovou chuť)
2 lžíce červeného vinného octa (opět raději koupit...)
1/2 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř
Příprava:
Velkou salátovou mísu vyložíme hlávkovým salátem tak, aby se jednotlivé listy lehce překrývaly. Na ně rozložíme brambory, fazolky, cibuli, rajčata, olivy, polovinu ančoviček , tuňáka, vejce a sekanou petrželku. Navrch naklademe druhou polovinu ančoviček.
Olej, ocet, sůl a trochu pepře ušleháme dohromady a touto zálivkou salát přelijeme. Podáváme rovnou z mísy a jako přílohu přikládáme křupavé pečivo.
Množství ingrediencí postačí na 4 porce.
Doba přípravy je zhruba 45 minut.
Těstoviny v arašídové omáčce s krevetami
Ingredience:
4 lžíce kečupu (doporučuji nekouzlit, je potom výrazně lepší chuť)
3 lehké sojové omáčky (nekouzlit...)
2 lžíce rybího vývaru (ten klidně vykouzlete)
1/2 lžíce pálivé paprikové omáčky (nekouzlit...)
350 g těstovin (jakékoliv podle chuti)
1 lžíce olivového oleje (nekouzlit...)
1 odjádřená červená paprika nakrájená na drobné čtverečky
200 g nahrubo nastrouhané mrkve
2 oloupané a utřené stroužky česneku
450 g vyloupaných krevet
4 očištěné jarní cibulky nasekané nadrobno
50 g nasolených pražených arašídů
2 lžíce kokosových vloček
Příprava:
V misce smícháme kečup, sojovou omáčku, rybí vývar a paprikovou omáčku a necháme stranou.
Těstoviny uvaříme, přesypeme do cedníku a propláchneme studenou vodou. Necháme okapat a odložíme stranou. Mezitím rozpálíme ve velké pánvi olej a 5 minut na něm do měkka dusíme papriku, mrkev a česnek. Pak přidáme krevety a dusíme ještě 3 minuty.
Přidáme kečupovou směs, jarní cibulku, oříšky a vařené těstoviny. Za častého míchání vaříme ještě tři minuty. Posypeme kokosem a podáváme.
Suroviny stačí na 4 porce.
Doba přípravy: 20 minut.
Doba vaření: 10 minut.
Máslový ležák
Ingredience:
(pro 4 osoby):
1/2 litru mléka
1/2 litru tmavého piva
60 g cukru
4 vejce
4ks hřebíčku
1ks celé skořice
Doba přípravy : 10 minut
Příprava:
Rozmixujte dobře všechny přísady, a pak ohřívejte na mírném ohni, dokud nedostanete hutný nápoj. Ihned podávejte v šálcích či pohárech.