Desatero věštění z kávy
6. 4. 2007
- Kávu zásadně nikdy nevaříme.
- Když voda vře, hned nádobu odstavíme.
- Ihned kávu spaříme vroucí vodou.
- Kávu naléváme pokud možno do vyhřátého šálku.
- Znovu už kávu nikdy neohříváme. Šklodlivě by působila na naší nervovou soustavu a na žaludek.
- Středně silnou kávu připravujeme tak, že na 1 decilitr vody použijeme 5-7 gramů kávy.
- Na přípravu silné kávy počítáme na 1 decilitr vody 8-10 gramů kávy.
- Aby káva zůstala stále čerstvá, skladujeme ji v ledničce v uzavřené dóze, nádobě či sklenici s pevným nepropustným víkem.
- Kávu nejlépe podáváme ve vyšší průhledné sklenici s ouškem, to pokud ji zdobíme šlehačkou. Pravý turek nejlépe chutná v menším porcelánovém šálku. Pokud si někdo potrpí na velký kafáč, i to je možné.
- Pokud si přejete hádat z kávové sedliny, musí být šálek porcelánový a čistě bílý.